Си Ен Джи Марица с поредно отличие на Пловдивски панаир

Златен медалВиртуални газопроводи ще снабдяват с природен газ труднодостъпни, високопланински и изолирани региони. Технологията се разработва и внедрява успешно от българска компания, която от няколко години развива тази дейност в национален и международен мащаб.

„Си Ен Джи Марица” е част от състава на енергийния клъстер Българска газова мрежа, чиято водеща мисия е устойчивото развитие на пазара на природен газ, повишаването на енергийната ефективност и намаляването на парниковите газове.

Технологията за газозахранване предлага алтернативна енергийна възможност за доставка на компресиран природен газ до всеки обект на територията на страната, независимо от местоположението, потреблението и отдалечеността на националната газопреносна и регионалните газоразпределителни мрежи.

С тази разработка могат да бъдат газоснабдени високопланински населени места и обекти, което е невъзможно за конвенционалния начин на газоснабдяване. Това се осъществява благодарение на многоелементни газови контейнери, които служат за източник на енергийната суровина. 

Те могат да бъдат извозвани дори до най-труднодостъпни места със специални автовози. Там се включват към локално изградена газопреносна мрежа, която осигурява снабдяването с газ на всякакви обекти. Мегаконтейнерите се подменят периодично, след като бъдат изчерпани.

За необходимата устойчивост на реализацията на уникалната технология беше построена фабрика за многоелементни газови контейнери в България. Производствената база е изградена на територията на с. Граф Игнатиево и осигурява необходимите съоръжения за безпроблемното функциониране на газопреносните мрежи и формира условия за мултиплициране на проекта както в страната, така на външни пазари.

Технологията се нарича „Виртуален газопровод”. Терминологията означава, че става въпрос за газоснабдителни съоръжения, които не са свързани с основната газова инфраструктура и тръбопроводите в нейната мрежа. Виртуалният газопровод е особено ефективен за пренос на природен газ до потребители и потребителски групи, които са отдалечени или изолирани от газопреносната мрежа.

В България проектът е реализиран в пълнота в община Карлово и е разширен, с включването на нови 9 общини – Чепеларе, Смолян, Павел баня, Пирдоп, Златица, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисаря.. Формирана е различна скорост за приложение на технологията при газификацията в отделните територии, като до момента от алтернативния енергоносител са се възползвали общините Карлово, Чепеларе, Пирдоп, Златица, Стрелча и др., а също така и обекти от к.к. „Пампорово”.

Особено успешно българската иновация е внедрена на територията на община Струмица в Република Македония, където доскоро кмет беше сегашният премиер на западната ни съседка Зоран Заев.

Интерес към иновативността на технологията и нейното приложение е проявен от всички държави на Балканите, от Русия, Грузия, Азербайджан и страни от Европейския съюз.

„Си Ен Джи Модул Системс” ООД грабна най-значимото българско пазарно отличие за иновативни продукти с високо качество – „Златен медал” на Международния технически панаир в Пловдив тази година. Тържествената церемонията се състоя на 27 септември във Виенския павилион на Панаира. Претендентите бяха оценявани по стандартите на Европейския съюз за иновативност и качество.

В последното издание на Панаира взеха участие над 600 фирми от 40 държави, които предлагат иновативни продукти и качествени индустриални стоки и услуги. В тази тежка конкуренция, експонатът „Система за доставка на природен газ чрез допълване на стационарни хранилища”, освен със Златен медал, бе оценен и с Диплом за иновативност и високо качество.

За големия успех председателят на Българска газова Асоциация и президент на Енергиен клъстер - Българска газова мрежа Пламен Павлов получи поздравления и от Посланика на Аржентина Н.Пр. Алберто А. М. Труеба. Това се дължи на факта, че българската иновация е всъщност взаимствана от високоиновативното решение на генералния дистрибутор на GNC Galileo Technologies (Аржентина) за Балканския регион. Аржентинското „ноу-хау” е ефективно адаптирано, внедрено и мултиплицирано в България от „Си Ен Джи Марица” ООД.

В писмо до Пламен Павлов аржентинският дипломат призна дългогодишната му професионална работа и несломим бизнес нюх, които допринасят много за представянето и опознаването на аржентинските иновативни технологии на българския пазар.

Имате въпроси?
свържете се с нас!